Vegetarijanski priručnik za početnike

Recepti za život

Nije teško jednom kad znate kako. Ovdje su recepti, savjeti i ideje, da vam pomognu u početku.

Postati vegetarijanac je zabavno! Da bi vam pomogli započeti, PETA i Prijatelji životinja su sakupili neke od svojih omiljenih recepata.


Doručak

Doručkujete vani? Pokušajte možda sa zdjelom kukuruznih pahuljica, müslija, burekom od krumpira, pecivom, ili tostom sa džemom, voćnom salatom, ili štrudlom od jabuka ili višanja. Ponesite sa sobom biljni margarin ili paštetu. A evo i nekoliko ideja ako doručkujete kod kuće:

• • Potražite na internetu veganske recepte za francuski tost, španjolske omlete i palačinke.
• Iskušajte prepečeno pecivo s tofuom, veganskom salamom, paštetom, raznim namazima od povrća i pekmezima.
• Posvuda možete naći veganske žitne pahuljice – samo ih prelijte sojinim ili rižinim mlijekom umjesto kravljeg!
• Provjerite smjese za biskvite i kekse – mnogi su veganski – samo dodajte sojino mlijeko i/ili nadomjestak za jaja.
• Jaja su kolesterolne bombe, pa umjesto njih probajte umutiti tofu.
• Ne zaboravite na kiki-riki maslac, paštete i namaze od povrća.

Veganska kajganaVeganska kajgana

1 jušna žlica biljnog ulja
25 dkg razmrvljene vegetarijanske kobasice (npr. sojine kobasice)
1/2 glavice nasjeckanog luka
2 režnja kosanog češnjaka
25 dkg razmrvljenog tvrđeg tofua
1 nasjeckana rajčica
1/2 čajne žličice kurkume
1/2 čajne žličice češnjaka zgnječenog sa solju
2 nasjeckana mlada luka

Zagrijte ulje u tavi, dodajte zamjenu za kobasicu, luk i češnjak i kratko popržite. Dodajte tofu, rajčicu, kurkumu i češnjak sa solju i pirjajte oko 5 minuta. Dodajte mladi luk tijekom zadnje minute pirjanja.

Za 4 osobe.






Fotografirao: Steve Lee. Hranu pripremio: Siân Davies

Click here to return to PETA.org