Vegetarijanski priručnik za početnike

Recepti za život

Nije teško jednom kad znate kako. Ovdje su recepti, savjeti i ideje, da vam pomognu u početku.

Postati vegetarijanac je zabavno! Da bi vam pomogli započeti, PETA i Prijatelji životinja su sakupili neke od svojih omiljenih recepata.


Ručak

Ako jedete vani, većina restorana nudi bar jedno vegetarijansko jelo, a u mnogima će htjeti prilagoditi neko jelo za vas. Potražite salate, pečene krumpire, rižu ili jela s tjesteninom i povrćem ili umakom od rajčica, tajlandski ili indijski kari, variva, pržene gljive, falafel ili pizze s mnoštvom povrća, ali bez sira. Možda čak na meniju pronađete i vege burgere!

Hrskavi zamotuljci s povrćemHrskavi zamotuljci s povrćem

4 jušne žlice izmrvljenog sojinog sira za mazanje
4 tortilje promjera oko 25 cm
1 šalica narezanog špinata
1/4 šalice izdanaka alfalfe
1/2 šalice narezanog crvenog kupusa
1/2 šalice na kriške narezanog avokada
1/4 šalice nasjeckanih rajčica
1/2 šalice na kocke narezanih krastavaca
2 jušne žlice fino nasjeckanog crvenog luka
sol i papar

Premažite svaku tortilju 1 žlicom sira za mazanje. Pospite jednaku količinu preostalih sastojaka po svakoj tortilji, te ih zamotajte.

Za 4 osobe.

Sojini pohanciSojini pohanci

1 čajna žličica soli
1/2 čajne žličice luka u prahu
1 čajna žličica papra
1 čajna žličica češnjaka u prahu
2 šalice integralnog brašna
4 jušne žlice kvasca (po izboru)
3 jušne žlice senfa
1/2 šalice vode
2 jušne žlice praška za pecivo
1/2 kg teksturirane soje (npr. sojinih medaljona)
3 i 1/2 šalice biljnog ulja

Pomiješajte sol, luk, papar, češnjak, brašno i kvasac u dubokoj zdjeli. U zasebnoj zdjeli razrijedite senf sa 1/2 šalice vode. Dodajte 1/3 šalice mješavine brašna u razrijeđeni senf i promiješajte. Umiješajte prašak za pecivo u suhi dio mješavine brašna.

Uronite komade sojinog mesa u tijesto sa senfom, a zatim u mješavinu brašna. Uronite komade u vruće ulje i pržite ih na srednje jakoj vatri dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi, te ih po potrebi okrenite.

Za 4 osobe.

Juha od pečenog krumpiraJuha od pečenog krumpira

2 velika krumpira
3 jušne žlice margarina
1 veliki luk, sitno nasjeckan
2 jušne žlice brašna
4 šalice vegetarijanskog jušnog temeljca
2 šalice vode
4 jušne žlice kukuruznog škroba ili brašna
1 i pol šalica (instant) pire krumpira
1 čajna žličica soli
3/4 čajne žličice papra
1/2 čajne žličice bosiljka
1/8 čajne žličice majčine dušice
1 šalica sojinog vrhnja ili sojinog ili rižinog mlijeka
komadi sojine ili pšenične slanine (dimljenog seitana), nasjeckanog sira od soje (tofua) i iskosanog mladog luka

Pecite krumpire na 200°C 1 sat. Pustite da se ohladi.

Otopite margarin u dubokoj tavi ili loncu i pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte brašno i promiješajte da dobijete zapršku. Dodajte jušni temeljac, vodu, kukuruzni škrob, pire krumpir i začine, te pustite da zavri. Smanjite temperaturu i pustite da lagano vrije 5 minuta.

Narežite ohlađene krumpire na polovice i izdubite sadržaj, a koru bacite. Izrežite krumpire na komade veličine zalogaja i dodajte ih, zajedno sa sojinim ili rižinim mlijekom ili vrhnjem u lonac ili tavu, k ostalim sastojcima. Pustite da zavri pa smanjite temperaturu i pustite da vrije 15 minuta dok se ne zgusne.

Stavite juhu u zdjelice i po želji ukrasite komadima sojine ili pšenične slanine, sojinim sirom i mladim lukom.

Za 6 osoba.

Krem salata od krumpiraKrem salata od krumpira

6 srednje velikih krumpira
1/2 šalice majoneze bez jaja
4 jušne žlice senfa
2 jušne žlice bijelog vinskog octa
1/2 luka, nasjeckanog
1/2 šalice nasjeckanog zelenog dijela peršina i celera
sol i papar
crvena paprika (po želji)

Ogulite krumpire, narežite ih na kockice i kuhajte u kipućoj vodi 20 minuta. Izvadite ih iz vode, osušite i pustite da se potpuno ohlade. U velikoj zdjeli ohlađenim kockama krumpira dodajte ostale sastojke i izmiješajte. Ako želite, po salati pospite crvenu papriku.

Za 4 do 6 osoba.

Predjela

Predjela mogu biti jednostavna poput pečenog krumpira s umakom ili složenija poput vegetarijanskih pašteta. Ovdje je navedeno nekoliko ideja za brza i jednostavna predjela.

• Napravite meksički umak bez puno muke koristeći prepečeni grah, crne masline, salsa umak, narezani sojin sir, sojino vrhnje i nasjeckani mladi luk.
• 'Veganizirajte' hot-dog, koristeći sojinu kobasicu ili hrenovku zamotanu u lisnato tijesto.
• Narežite tofu na komade veličine zalogaja i poslužite sa čačkalicama.
• Možete poslužiti delikatesni biljni namaz ili tost s maslinovim uljem i češnjakom



Fotografirao: Steve Lee. Hranu pripremio: Siân Davies

Click here to return to PETA.org