Vegetarijanski priručnik za početnike

Recepti za život

Nije teško jednom kad znate kako. Ovdje su recepti, savjeti i ideje, da vam pomognu u početku.

Postati vegetarijanac je zabavno! Da bi vam pomogli započeti, PETA i Prijatelji životinja su sakupili neke od svojih omiljenih recepata.


Večera

Ako jedete vani, većina restorana nudi bar jedno vegetarijansko jelo, a u mnogima će htjeti prilagoditi neko jelo za vas. Potražite salate, pečene krumpire, rižu ili jela s tjesteninom i povrćem ili umakom od rajčica, tajlandski ili indijski kari, variva, pržene gljive, falafel ili pizze s mnoštvom povrća, ali bez sira. Možda čak na meniju pronađete i vege burgere!

Popečci od zobenih pahuljica

1 šalica zobenih pahuljica
1 mrkva srednje veličine
1 sitno sjeckanog manjeg luka
brašno po potrebi
sol i papar

Zobene pahuljice prokuhajte u 2 dcl vode oko 3 minute. Ohladite. Nakon što se ohladilo, dodajte sitno naribanu mrkvu, nasjeckani luk i začine. Prema potrebi dodajte brašna, kako bi se smjesa mogla oblikovati za prženje. Pržite u ulju dok ne poprimi zlatnu boju. Za bolji dojam popečke možete oblikovati u kuglice i preliti ih sosom od rajčice s dodatkom soja sosa.

Za 4 osobe.

Palenta s povrćem i gljivama

250 g palente
3 dcl pasirane rajčice
1 žlica maslinovog ulja
1 žlice tamnog sezamovog ulja
10 nasjeckanih zelenih maslina
1 režanj češnjaka
50 g graška
100 g tikvica
100 g mrkve
200 g šampinjona
sol, papar, mažuran, majčina dušica, curry i peršin

Palentu skuhajte na klasičan način. Ako je želite lijepo dekorirati, ulijte je u kalupe dok je još vruća. Kada se malo ohladi, istresite je na tanjur na kojem ćete je servirati (može i u obliku kockica).

U pasiranu rajčicu dodajte nasjeckane masline te majčinu dušicu i ostale začine po želji i lagani umak je gotov. Tikvice, mrkvu i šampinjone narežite na kolutove ili listiće, te ih zajedno s graškom pirjajte na maslinovom ulju desetak minuta. Nemojte prekuhati povrće, kako bi ostalo čvrsto. Kada je povrće već skoro kuhano, dodajte sezamovo ulje i sitno nasjeckan češnjak, sol i papar. Još malo pirjajte i poslužite toplo. Ako ste palentu servirali na sredini tanjura, oko nje stavite umak, a na nju povrće.

Za 2 osobe.

Pastirska pitaPastirska pita

4 srednje velika krumpira, oguljena i narezana na kocke
2 jušne žlice margarina
1/2 šalice sojinog mlijeka ili sojinog vrhnja
sol i papar
35 dkg teksturirane soje
umak od gljiva
1 mala konzerva graška i mrkve, ocijediti tekućinu
sol, papar i zgnječeni češnjak

Ugrijte pećnicu na 180°C.

Kuhajte krumpire 20 minuta ili dok ne omekšaju. Ocijedite ih i zgnječite s margarinom i sojinim mlijekom ili vrhnjem. Dodajte sol i papar.
U srednje velikoj zdjeli pomiješajte komadiće teksturirane soje (koje ste prethodno prokuhali), umak od gljiva, grašak i mrkvu i začine. Ulijte u kalup za pitu. Na vrh stavite smjesu od krumpira. Pecite 30 do 40 minuta, dok krumpir ne porumeni.

Za 4 osobe.

Tijesto s bukovačama

40 dkg bukovača
1 luk
2 režnja češnjaka
4 jušne žlice ulja
1 žlica brašna
crvena paprika, peršin, sol

Na 2 žlice zagrijanog ulja propržite sitno kosani luk i češnjak, posolite, dodajte narezane bukovače, te miješajući pirjajte nekoliko minuta. Posebno skuhajte tijesto i dodajte ga među bukovače, dodajte i smjesu brašna, vode i malo crvene parike, kratko promiješajte i poslužite s nasjeckanim svježim peršinom.

Za 4 do 6 osoba.

Nadjevi za pizzu

Nadjevi za pizzu ograničeni su jedino vašom maštom! Evo nekih jednostavnih ideja:

• Narežite sve povrće koje vam se nađe pri ruci i poprskajte ga maslinovim uljem ili stavite preko njega pasirane rajčice.
• Iskušajte neke nove ideje za nadjev preko pizze, poput izmrvljenog tofua, graha, gljiva, špinata ili kukuruza.
• Dodajte različite umake poput pirea od graška ili od crvene paprike i češnjaka.
• Budite kreativni sa zamjenom za meso – na pizzu stavite kobasice ili nareske od soje ili razmrvljene vege burgere.
• Probajte staviti parmezan od soje kako biste postigli okus sira.
• Za meksičku pizzu stavite prepečeni grah, luk, rajčice, sojin sir i salsa umak.

Brzi i jednostavni zalogajiBrzi i jednostavni zalogaji

• Zagrijte tortilje i napunite ih prepečenim grahom iz konzerve, salsa umakom i kukuruzom da biste dobili jednostavne buritose.
• Na vege burger stavite svoje omiljene začine i zapecite u pećnici.
• Zagrijte narezanu vegansku kobasicu (npr. od soje) i grah iz konzerve.
• Napravite jednostavnu salatu s tjesteninom tako da pomiješate kuhanu spiralnu tjesteninu s narezanom brokulom, mrkvom, zelenom paprikom, kukuruzom, crvenim lukom i vašom omiljenom kombinacijom ulja i octa za salatu.


Fotografirao: Steve Lee. Hranu pripremio: Siân Davies

Click here to return to PETA.org