Vegetarijanski priručnik za početnike

Vegetarijanska prehrana za trudnice i djecu: podizanje djece vegana

Kathy Snow Guillermo i obitelj

Pitajte stručnjake!

“Kako djeca dugoročno podnose vegansku prehranu?”
Djeca koja se hrane povrćem, voćem, žitaricama i mahunarkama, ako dobivaju dovoljno kalorija, ne samo da normalno rastu, nego su čak viša rastom od djece koja se hrane mesom.

Dr. Charles Atwood, pedijatar

ispričala Kathy Snow Guillermo

Kada je moja kćerka Jilly bila mala nikada nije imala kolike, upalu uha, gripu ili bilo koju ozbiljniju bolest. Moj sinčić Dash sada slijedi njezin primjer. Prijatelji mi kažu da jednostavno imam sreće, ali pravi uzrok je u prehrani moje djece. Kada odbacite meso, mliječne proizvode i jaja, dobro zdravlje vam je gotovo osigurano.

Moja odluka da djecu hranim veganski sablaznila je moju obitelj. “Bit će bolesni i mršavi,” upozoravali su me. A zapravo, svojoj sam djeci pružila bolji početak života nego što ga ima većina. No, priznajem da je u početku bilo trenutaka kada sam se dvoumila.

Istina, ja sam vegetarijanka već godinama. Ali nisu li djeca drukčija? Popis bolesti od kojih obolijevaju odrasli zbog prehrane bazirane na mesu i mliječnim proizvodima izgleda kao da čitate "Tko je tko kod ubojica današnjice" – bolesti srca, rak, visoki tlak, kap. Ali što je s djecom? Odgovor me šokirao. Pijenje mlijeka je povezano s astmom, alergijama, unutarnjim krvarenjima, pa čak i s juvenilnim diabetesom! Tada sam odlučila!

Moj pedijatar je u početku bio sumnjičav. (Kada je moja kći počela jesti krutu hranu, liječnik mi je rekao: “Pomiješajte meso s voćem kako bi prikrili okus mesa. Mala djeca ne vole meso. Za njih meso ima okus po nečem mrtvom.”) Međutim, stručnjakinja za prehranu koju sam konzultirala potvrdila je ono što sam već znala: djeca ne samo da ne trebaju životinjske proizvode, nego im je bolje bez njih! Ona mi je učvrstila samopouzdanje i dala nekoliko jednostavnih uputstava. Evo mojih zapažanja:

• Dojene bebe su sretnije i zdravije od onih koje se hrane umjetnom hranom za dojenčad. Većina beba koje puno plaču ili pate od čestih proljeva su hranjene umjetnom hranom baziranom na kravljem mlijeku. Svojoj djeci sam omogućila bolji imunitet, zbog antitijela u mojem mlijeku, a budući da sam veganka, u mom mlijeku nije bilo pesticida, koji se nakupljaju u životinjskim mišićima i masnom tkivu. Čak su i šanse od sindroma iznenadne dječje smrti smanjene u odnosu na umjetno hranjene bebe.

Hrana za bebe na bazi soje je mnogo lakša za bebin probavni sistem od kravljeg mlijeka.

• Ako ne dojite, umjetna hrana na bazi soje je lakša za dječji probavni sistem od kravljeg mlijeka i može se nabaviti u obliku tekućine ili praha.

• Moja djeca nisu nikada imala probleme s bjelančevinama, kalcijem i željezom. Većina djece i odraslih jede previše bjelančevina, a pošto ih dobivaju iz životinjskih proizvoda, s njima dobivaju i vrlo veliku količinu masti koja začepljuje žile. Previše bjelančevina zapravo uzrokuje gubitak kalcija iz organizma, pa je prema tome pijenje kravljeg mlijeka jedan od najneučinkovitijih načina za jačanje kosti.

Svakoga dana moja djeca pokazuju mi da sam u pravu. Moja kći sada ima šest godina. Visoka je, snažna i sportski tip. S 18 mjeseci je počela igrati nogomet, a od treće godine ide na satove plesa. Nikada nije imala bronhitis, niti gnojnu upalu grla. Njezin mlađi brat dobiva na težini brzinom koja zapanjuje njegove liječnike.

Ima i drugih dobrih strana. Moja kćerka je sada već dovoljno stara da razumije kako je hamburger jednom bila krava, a batak dio pileta. I osjeća se dobro zbog sudjelovanja u zaustavljanju okrutnosti prema životinjama.


Portret: Peter Diggs


Click here to return to PETA.org