Vegetarijanski priručnik za početnike

Upoznajte meso na vašem tanjuru: što se događa s pilićima, svinjama i ribom?

Oborena koka

Pitajte stručnjake:

"Nikad ne jedem nekoga koga znam osobno. Ništa više ne bih jela kirnju nego što bih jela koker španijela. One su tako dobroćudne, tako radoznale. Znate, ribe su uistinu osjećajne, one imaju osobnost, boli ih kad su ozlijeđene."
Sylvia Earle- Sylvia Earle, bivša vodeća znanstvenica Nacionalnog Ministarstva za oceane i atmosferu

Fotografija: Al Giddings/ Al Giddings Images, Inc.

Svinja udara glavom o kavez

Što se događa s pilićima?

Većina od pilića “brojlera” i “kokoši nesilica” živi u golemim skladištima, gdje su osvjetljenje i ventilacija regulirani strojno i gdje kvar sistema znači masovnu smrt. Da bi povećali profit, stočari genetski manipuliraju brojlerima; kao posljedica toga mnoge ptice pate od bolnih poremećaja kostiju i oštećenja kralježnice, koji od njih čine bogalje. Kokoši nesilice su natrpane po četiri do šest u jedan kavez; krila im atrofiraju zbog nekorištenja, a noge i stopala se izobličuju i deformiraju zbog stajanja na koso nategnutoj žici na dnu kaveza.

U tipičnom skladištu živi do 400.000 ptica, 400 puta više ptica nego bi to bilo zadovoljavajuće da se uspostavi redoslijed hranjenja. U tako velikom broju, kokoši iskaljuju svoje stresove i frustracije kljucajući jedna drugu. Kako bi smanjili gubitke, stočari koriste vruće noževe da im odstrane kljunove, već nekoliko sati nakon što se izlegnu iz jaja. Postupak koji zahtijeva rezanje mekog tkiva sličnog mesu ispod ljudskih noktiju, toliko je bolan, da mnoge ptice umru od šoka. Neke umru od gladi, kada uzimanje hrane postane previše bolno.

Svake godine u industriji jaja milijuni novoizleglih muških pilića – koji ne mogu proizvoditi jaja – biva bačeno u vreće za smeće ili mašine za mljevenje, da bi ih se ugušilo, zgnječilo ili raskomadalo na smrt

Ono što vam nitko ne kaže
Pilići su radoznale i zanimljive životinje za koje se smatra da su inteligentni poput mačaka, pasa pa čak i primata. Kada se nalaze u svom prirodnom okruženju - daleko od industrijskih farmi - one stvaraju prijateljstva i socijalnu hijerarhiju, prepoznaju jedna drugu i razvijaju redoslijed hranjenja, brinu se za svoje mlade i vole ih i uživaju u životu u punoj mjeri kupajući se u prašini, praveći gnijezda, sjedeći na stablima i slično.

Što se događa sa svinjama?

Svake godine samo u SAD-u bude ubijeno više od sto milijuna svinja. Svinje su na industrijskim farmama kastrirane i otkidaju im komade mesa iza ušiju, željeznim rezačima otkidaju im se komadići zuba a repovi im se odsjecaju - sve bez anestetika. Ponekad su boksovi u kojima su smještene nanizani na više katova, pa izmet od onih na vrhu pada na one ispod. Akumulacija nečistoće, izmeta i urina u pregradcima uzrokuje kod više od četvrtine svinja da pate od bolne šuge, dok tri četvrtine svinja oboli od upale pluća prije nego uopće dođu do klaonice. Lijekovi i genetski modificirani uzgoj djeluju na svinje tako da one toliko oslabe da jedva mogu hodati, a više od 400.000 ih je obogaljeno kad stignu u klaonicu. U klaonicama, radnici zabadaju svinjama metalne kuke u oči, usta ili rektum, kako bi ih prisilili da se brže kreću.

Rasplodne krmače se oplođuju nekoliko puta tijekom njihovih kratkih života i vezuju u uske metalne kaveze koji su tek neznatno veći od njihovih tijela. Ti kavezi su toliko okrutni za ta inteligentna i društvena bića da su zabranjeni u nekoliko zemalja.

Ono što vam nitko ne kaže
Svinje su vrlo čiste životinje koje se valjaju u blatu da bi se rashladile i izbjegle nametnike. Svinje su inteligentnije od pasa i, poput pasa, su prijateljski naklonjene i društvene.

Što je s ribama?

Kao i druge životinje, ribe osjećaju bol i strah. Dr. Donald Broom, savjetnik o dobrobiti životinja pri britanskoj vladi, kaže, “Anatomski, fiziološki i biološki, sistem za osjećaj boli je kod riba praktički jednak onom u ptica i sisavaca.”

Kada se izvuku iz morskih dubina, ribe prolaze kroz bolnu dekompresiju – često velik unutarnji tlak probuši njihov zračni mjehur, izbaci im oči kroz očne duplje i želudac kroz usta. Tada ih se izbacuje na palubu, gdje se mnoge sporo uguše ili su na smrt zdrobljene. Druge su još žive dok im se nožem otvaraju grla i trbusi.


Click here to return to PETA.org